AZ Monica

Campus Antwerpen

Harmoniestraat 68
2018 Antwerpen

T +32 3 240 20 20
F +32 3 240 20 40

info@azmonica.be
www.azmonica.be

Campus Deurne

F. Pauwelslei 1
2100 Deurne

T +32 3 320 50 00
F +32 3 320 56 00

info@azmonica.be
www.azmonica.be

Polikliniek Blancefloer

Blancefloerlaan 153
2050 Antwerpen

T +32 3 219 76 92

blancefloer@azmonica.be
www.blancefloer.be

Enkel na afspraak

Indicatoren: meten is weten

placeholder
Kwaliteitsindicator: dragen onze patiënten steeds een identificatiebandje?
Correcte handhygiëne voorkomt ziekenhuisinfecties.
Een checklist controleert of elke chirurgische ingreep op een veilige manier gebeurt.

Door te meten en te registreren krijgt AZ Monica een duidelijker beeld van hoe het is gesteld met de kwaliteit van de zorg, wat goed gaat en waar verbetering mogelijk is. Op weg naar haar internationale accreditering werden heel wat indicatoren afgesproken aan de hand van de strategische doelstellingen van AZ Monica.

Meten is weten

“We meten niet zomaar om te meten, maar echt om concrete zaken te weten te komen. Plan, Do, Check, Act. Die mentaliteit is ons DNA”, aldus algemeen directeur Geert Smits.

“Ons niveau van kwaliteit moeten we vasthouden en beetje bij beetje nog meer de hoogte induwen”, vult hoofdarts dr. Jean-Paul Sion aan.

Evalueren om te evolueren

Op onze verpleegafdelingen maken we gebruik van kwaliteitsborden. Ze geven patiënten en bezoekers de kans om in één oogopslag te zien hoe er op een afdeling gewerkt wordt aan kwaliteitsvolle zorg. Deze borden geven ook de punten die nog beter kunnen weer. Door de handen in elkaar te slaan en even stil te staan bij een bepaald proces worden kleine en grotere verbeteringen verwezenlijkt.

Vlaams Indicatorenproject VIP2

Dankzij het Vlaams Indicatorenproject (VIP2) kunnen ziekenhuizen zich vergelijken met andere ziekenhuizen en leren van elkaar. Dat alles met de bedoeling om de kwaliteit van zorg te verbeteren. De kwaliteitsresultaten worden op één website geplaatst (www.zorgkwaliteit.be) zodat patiënten zich kunnen informeren en ziekenhuizen onderling vergelijken.