AZ Monica

Campus Antwerpen

Harmoniestraat 68
2018 Antwerpen

T +32 3 240 20 20
F +32 3 240 20 40

info@azmonica.be
www.azmonica.be

Campus Deurne

F. Pauwelslei 1
2100 Deurne

T +32 3 320 50 00
F +32 3 320 56 00

info@azmonica.be
www.azmonica.be

Polikliniek Blancefloer

Blancefloerlaan 153
2050 Antwerpen

T +32 3 219 76 92

blancefloer@azmonica.be
www.blancefloer.be

Enkel na afspraak

Ziekenhuisgroepering: de juiste specialist op het juiste moment

placeholder

Om de gezondheidszorg efficiënter te organiseren, werken ziekenhuizen steeds meer samen. Hoe dat in de praktijk werkt, ondervond Linda die thuis een beroerte kreeg.

Vandaag wandelt en fietst Linda als vanouds, maar dat was enkele weken geleden anders. Linda kreeg thuis een zware hersenberoerte (CVA). Met spoed werd ze opgenomen in het AZ Monica waar ze de eerste levensreddende behandelingen kreeg. “Op de spoeddienst onderging ik onmiddellijk de nodige onderzoeken en hersenscans. De dokter stelde ook snel de juiste diagnose.”

Linda kreeg thuis een acuut en ernstig zuurstoftekort in de hersenen (ischemische hersenberoerte ofwel CVA) waardoor zij halfzijdig volledig verlamd was en niet meer kon praten. Met grote urgentie werd ze opgenomen in AZ Monica waar de klachten onmiddellijk door het team van  spoedartsen en neurologen werden herkend.

“Een aaneensluiting van snelle beslissingen, steunend op een adequaat beroerte protocol, zorgden ervoor dat onze patiënte onmiddellijk een correcte, snelle en levensreddende behandeling kreeg”, aldus de behandelende neuroloog Yannick Van Ael. In eerste instantie werd de klonter bloed – die één van de meest belangrijke hersenbloedvaten verstropte -opgelost met een zeer krachtige bloedverdunner.

Wegens de ernst en de inschatting dat de grootte van deze klonter bij Linda waarschijnlijk niet voldoende zou reageren op een bloedverdunner alleen, werd zij vervolgens verwezen naar het universitair ziekenhuis Antwerpen voor een aanvullende urgente procedure. “Via een  soort ingenieus ‘stofzuigersysteem’ is men in staat om de nog overblijvende klonterresten via een  liescatheter weg te zuigen.  Hierbij wordt een catheter opgeschoven vanuit de lies tot recht in de hersen bloedvaten, waar mits zuigkracht de klonter wordt weggezogen,” legt dr. Van Ael uit.

Deze procedure gebeurt in nauw overleg tussen de neuroloog en de interventionele radioloog. Deze interventionele procedure gebeurt op een centrale plaats, het UZA, daar de zeldzaamheid van deze ingreep een team vereist dat voldoende ingrepen per jaar uitvoert om zo de kwaliteit van de geleverde zorg te verhogen.

“De samenwerking is goed tussen de artsen van de verschillende ziekenhuizen. Zo waren de scans die in AZ Monica werden genomen, al beschikbaar in het UZA. Er is geen tijdsverlies en je moet ook nergens wachten.”

Na de spoedoperatie keerde Linda terug naar het AZ Monica waar ze op de stroke unit verder behandeld werd. De stroke unit is een eenheid die deel uitmaakt van de verpleegafdeling neurologie. Patiënten in de acute fase na een CVA worden er opgenomen en behandeld door een multidisciplinair team. “Op het moment van je hersenbloeding weet je niet goed wat er gebeurt want alles gaat zo snel. Gelukkig kreeg ik achteraf de nodige informatie om alles goed te begrijpen.”

“Ik ben door het oog van de naald gekropen. Gebeurt dit in je slaap of wanneer je alleen bent, dan kan je het niet meer navertellen. Door de goede reactie van mijn man maar ook het medisch personeel in AZ Monica kan ik het nog navertellen en functioneer ik nog zoals vroeger, zonder verlamming of blijvende klachten”, aldus Linda.

Eén netwerk, vijf ziekenhuizen

Het AZ Monica, AZ Klina, AZ Heilige Familie, UZA en AZ Sint-Jozef Malle hebben zich verenigd in een groepering. Dit ziekenhuisnetwerk telt samen zes ziekenhuiscampussen in de provincie Antwerpen. De bedoeling van dit netwerk is dat ziekenhuizen samenwerken en hun aanbod op elkaar afstemmen zodat ze elkaar aanvullen. Specialisten uit het ene ziekenhuis verwijzen patiënten door naar een andere campus als daar meer expertise over een bepaalde ziekte aanwezig is. Nadien wordt de patiënt verder behandeld door de oorspronkelijke arts. Zo is hooggespecialiseerde zorg toegankelijk voor elke patiënt in de brede Antwerpse regio.