AZ Monica

Campus Antwerpen

Harmoniestraat 68
2018 Antwerpen

T +32 3 240 20 20
F +32 3 240 20 40

info@azmonica.be
www.azmonica.be

Campus Deurne

F. Pauwelslei 1
2100 Deurne

T +32 3 320 50 00
F +32 3 320 56 00

info@azmonica.be
www.azmonica.be

Polikliniek Blancefloer

Blancefloerlaan 153
2050 Antwerpen

T +32 3 219 76 92

blancefloer@azmonica.be
www.blancefloer.be

Enkel na afspraak

Endoscopisch platform is een pareltje

placeholder

De dienst urologie, pneumologie en gastro-enterologie (maag- en darmziekten) in AZ Monica bundelen de krachten om de toenemende nood aan endoscopische onderzoeken van de blaas, longen, maag en darmen te kunnen realiseren en verhuisden naar een nieuwe ruimere infrastructuur.

Het nieuwe endoscopisch platform dat 527 m2 groot is, telt naast een centrale aanmeldbalie voor patiënten 4 endoscopiezalen. Er is ook een wacht- en recoveryzone voor 11 patiënten.

100% traceerbaarheid

Het platform voldoet aan de beste technisch-infrastructurele vereisten. Zo is elke individuele scoop volledig traceerbaar tijdens de dagelijkse werkstroom. Welke scoop wordt er op welk tijdstip gebruikt bij welke patiënt en door welke arts? Hoe is het reinigings- en droogproces van de scoop verlopen? Alle gegevens worden digitaal bewaard en kunnen gemakkelijk aan het patiëntendossier worden toegevoegd.

Het nieuwe platform biedt ook alle comfort. Een patiënt die zich voor screening aanmeldt, komt in een aangenaam kader terecht en ontwaakt na het onderzoek veilig gemonitord in een comfortabele omgeving om daarna met een goed gevoel naar huis te gaan. In de context van screeningsonderzoeken is het heel belangrijk om patiënten gemotiveerd te houden om ook voor opvolgingsonderzoeken terug te keren.

Pneumologie: bijkomende consultatie

Om hun dienstverlening te verbeteren, hebben onze pneumologen hun activiteiten uitgebreid met een consultatie in de artsenpraktijk Blancefloer en in campus Deurne.

De dienst heeft bovendien ook al meer dan 1 jaar ervaring met immunotherapie bij longkankerpatiënten, een behandeling die sinds 1 januari 2017 ook terugbetaald wordt.

Urologie: van steen tot gruis

Met de verhuis naar het vernieuwde endoscopisch platform, investeerden onze urologen ook in de nieuwste generatie ureteroscopie (flexibele ureterorenoscopie). Waar vroeger met een rigide scoop niet verder dan in de ureter kon worden onderzocht, kunnen nu ook de nierkelken geïnspecteerd worden dankzij de flexibele scoop. De steen kan ofwel verwijderd worden ofwel gefragmenteerd door middel van een laserbehandeling.

Dankzij deze flexibele ureterorenoscoop is het snijden in het lichaam niet meer nodig om nierstenen te verwijderen, wat het aantal complicaties na de behandeling vermindert en het herstelproces van de patiënt versnelt.